4. Kustzone IJsselmeer

Noord-Holland is ontstaan ‘entre deux mers’ en kent daarom twee kusten: de Noordzeekust en de kust van het IJsselmeer en Markermeer. Beide kusten kennen een vergelijkbare mate van dynamiek, maar waar voor de Noordzeekust er een duidelijke visie is op de ruimtelijke kwaliteit, ontbreekt deze voor de IJsselmeerkust en Markermeerkust.

Enkhuizen heeft een recreatief intensief ontwikkelde kust. Sprookjeswonderland, Zuiderzeemuseum, een stacaravanterrein en dagrecreatieve voorzieningen vormen een aaneengesloten recreatief-toeristische zone tussen stad en meer. De gemeente wil de kwaliteit van dit gebied verbeteren en onder meer het stacaravanterrein verplaatsen en vervangen door permanente recreatiewoningen. Zet deze ontwikkeling de relatie tussen Enkhuizen en IJsselmeer niet te zeer onder druk?

Ook bij Monnickendam, Medemblik en Uitdam zijn vergelijkbare ontwikkelingen gaande. Daarom bepleit de ARO de ontwikkeling van een kustvisie IJsselmeerkust en Markermeerkust, die initiatiefnemers vooraf duidelijke richtlijnen en inspiratie kunnen meegeven en tegelijkertijd de ARO een helder afwegingskader verschaffen.

Steven Slabbers

Landschapsarchitect

Directeur Bosch Slabbers landschapsarchitecten

Aandachtsgebieden: opgaven op het gebied van landschap, stedenbouw, openbare ruimte, landbouw, natuur, cultuurhistorie, water, duurzaamheid en klimaatadaptatie

Kustzone IJsselmeer

Bekijk de video

Achtergrondinformatie

Landschap Plan
Adviezen ARO